20 Şubat 2012 Pazartesi

Cunda'ya Özlem


Azizim
Yılın en soğuk zamanları geldiği zaman içimi bir hüzün kaplar, sıcakları özlerim.Son zamanlarda evimizin soğuk olmasından ötürü bu özlem bir arttı bir coştu.Nedenini bilmiyorum yani mukavvadan bir evde mi oturuyoruz yoksa?Dokunuyorum yok hayır bildiğin tuğla, kombiyi kökleyince anca ısınıyor evimiz. Bahsettiğim taş çatlasın 70 metrekarelik bir ev ki bu en iyimser rakam. Biz kutu gibi evde üşürken, her gün 'ulan keşke güneyde bir yerde yaşasaydık' diye düşünmeden edemiyoruz. Güneyden kastımız Antalya değil  daha güneyi olmalı; Ekvator olabilir Latin Amerika hay hay. Düşünüyorum da sürekli şort tişort gezmek harika olur gibi geliyor. Bütün sene bronz ten bedava, diyelim kübaya gittin puro mu dersin rom mu dersin eğlence mi dersin artık ne ararsan. Brezilya, başımın üstünde yeri var hafızalarımızı tazeleyelim snoop dogg-pharrell beautiful klibini. Anladın işte bütün gün sambasıydı çaçasıydı derken formumuzu koruruz. Keşke samba okuluna gitseydik bak şimdi canım çekti.Ulan devamsızlık biter, bakın ülkeye bir tane samba okulu açın başarıyı görün.Dersten çıktın canın sıkıldı atla amazon minibüslerine şehir merkezinden git biraz temiz hava al 3-5 timsah resmi çek dön.Yağmuru pis oranın diyorla ama ona da katlanırsın artık.
Neyse konudan saptım benim anlatmak istediğim özlem Cunda Adası özlemidir.Bilenler, gitmiş olanlarımız vardır elbette müdavimleri çoktur. Bende her yaz 3 bilemedin 9 kere gitmeden rahat edemem. Alibey adası diye geçer tabelalarda fakat Cunda isimi daha popülerdir.Ali Çetinkaya'ya ithafen adı değiştirilmiştir, zaten Ayvalık'a yolu düşmüş kişiler bu isime sıkça rastlarlar.Kurtuluş savaşında ilk kurşunu atan kişi olarak kabul edilmiştir.İnkilap tarihini senelerce tekrarladık biliyoruz tamam.
Şimdi ben emekli olduğum için öyle gürültülü yerleri sevmiyorum.Bana desen ki Ibiza köpük partileri gelmem, huzurumu bozmak istemem.Keyif adamıyım, hafif bir müzik olsun hoş sohbetimizi yapalım envai çeşit mezelerden dilediğimizi seçelim mehtap bize gülsün biz ona bakıp aşka dalalım gibi.
Bilinenin aksine Cunda pahalı bir yer değildir bunu baştan söyleyeyim. Ortalama tatil beldesi fiyatlarında diyeyim. Her turistik mesken gibi burada hediyelik eşya satan çarşı bulunmaktadır. Genelde bir dondurma lokma alıp bu çarşıda gezmek için gidenler çoğunluktadır.Ya da Taş Kahve adıyla hizmet veren butik otel-kafe'de oturulur.(tarihi çok eskiye dayanır Taş kahve'nin akşamları yer bulmak kolay değildir)Sahile paralel giden bir sokak üzerinde çeşitli restoranlar dondurmacılar bulunur.İçeriye doğru giden dar sokaklarda kendinizi kaybedip başka restoranlar bulabilirsiniz.Ben illa deniz görücem diye düşünmüyorsanız ara sokaklardaki mekanlar daha güzel gelir bana  ve çok güzel müzikler dinleyebilirsiniz.Sahil tarafı restoranlarında müzik çalmıyor maalesef. Nedenini bilmiyorum.
Hele bir damla sakızlı kurabiyesi vardır aman aman derim denemeden dönmeyiniz sahile paralel 2. arka sokakta bulunur yanılmıyorsam. Hatırlamaya çalışıyorum sokak sokak yani böyleydi.Yok biz club genciyiz eğlenmeden olmaz diyorsanız onlarda adada mevcut. Ben sevmem gürültüyü yanar döner ışıklı gece hayatını orası ayrı. Eğer ki gündüz vakitlerinde gittiyseniz aşıklar tepesi diye bilinen yerde bir yel değirmeni bulunur. Yolda giderken görebilirsiniz zaten.Restore edilmiş bir kütüphanedir aslında orası.Müthiş bir manzara eşliğinde keyfinize bakıp çayınızı yudumlayabilir ve neden buraya aşıklar tepesi denmiş sorusunun cevabını öğrenebilirsiniz.
Gecesi ayrı güzel gündüzü ayrı güzel bir yerdir Cunda.Herkes farklı görür farklı bir tat alır ve herkese hitap eder bu güzelim yer.İster balık restoranına gidin ister taş kahveye yada değirmene.Eminim ki sizde büyük keyif alacaksınız.
Not:Özellikle restoran önermek istemiyorum fakat iç  sokaklardaki mekanlarada bakmadan bir yere oturmayınız.Adisyonları kontrol etmeden hesap ödemeyiniz derim.
Yelken kulübünden arkadaşlarla bir levrek yemiştim 76'da hiç unutmam tadı damağımdadır...Tabi şimdi çok bozuldu eskiden bu kadar kalabalık değildi..
                      Yel değirmeninde çekildiğim güzel bir fotograf

                                         

5 yorum:

  1. Şu an binlerce kilometre uzakta olmama rağmen, Ayvalıklı olduğum için "Cunda" başlıklı bir yazıya kayıtsız kalamadım. Fotografa da öyle. Güzel, küçük de bir kütüphane oluştulmuş yeldeğirmenlerinin olduğu yamaçta.

    Ellerinize sağlık; hem özlem duydum, hem de biraz özlem giderir gibi.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ediyorum, her zaman çok farklı bir yeri vardır benim için çok severim her seferinde farklı bir tat alırım.

    YanıtlaSil
  3. Çok görmek istediğim bir yer Cunda. Öyle bir anlatmışsınızki, mutlaka gitmeli diyor insan..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürlerimi sunuyorum.En yakın zamanda görmeniz dileğiyle..

      Sil
  4. bende başlığı görünce okumadan geçemedim. ben dikilide çalışıyorum ve dikili ayvalık arası yaklaşık yarım saat. arkadaşlarımla sık sık giderim cundaya. özlenecek yer dediğinz gibi...

    YanıtlaSil